En tiondel av lärarna i Sörmland sjukskrivna

Nästan en av tio lärare i Sörmland är långtidssjukskrivna. Det visar statistik från Lärarförbundet som presentrades i dag. Enligt Iris Isaksson, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning Nyköping, beror de många sjukskrivningarna på den allt högre arbetsbelastningen.
Det har blivit en högre arbetsbelastning för lärarne när kommunerna har gjort stora besparingar inom skolan. Ett exempel är Tessins förskola i Nyköping. Där jobbar vanligtvis drygt tjugo förskollärare. Men nu är fem av dem hel- eller halvtidssjukskrivna. Det är närmare en fjärdedel av personalstyrkan. Och Anita Loimi, som jobbar på Tessins förskola, säger att det är mycket stressigare i dag jämfört med för några år sen. För att komma till rätta med de många sjukskrivningarna kräver nu lärarförbundet att kommunerna slutar spara pengar i skolorna och samtidigt hjälper de sjukskrivna lärarna tillbaka till arbetet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".