Ekobrott upptäcks oftare i samband med andra brott

Det blir allt vanligare att ekonomisk brottslighet upptäckts i samband med andra brottsutredningar som rån och narkotikabrott.
Antalet polisanmälda ekobrott minskade något förra året jämfört med år 2001, men polisen upptäcker och fokuserar allt mer på fall där brottsligt åtkomna pengar förs in i en näringsverksamhet och på det sättet får brottslingen det hela att se ut som om pengarna är legalt åtkomna. Tidigare var det vanligt att en privatperson begick bedrägerier, men numera blir det allt vanligare att ett antal personer övertar ett företag för att begå brott och man utnyttjar spelregler som näringslivet tillämpar så att det hela ska se legalt ut. Men det upptäcks när fakturor inte betalas. Den allt mer sofistikerade ekonomiska brottsligheten kräver ökat amarbete med andra myndigheter som kronofogden, skattemyndigheten, men också med polisens underrättelsetjänst och även ökat samarbete över länsgränserna. -Seriösa företag måste vara vaksamma på nybildade företags som gör beställningar för många hundra rusen kronor, tycker chefen för ekoroteln, Johan Lewin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".