Kommunerna tvekar att ta emot fler flyktingar

De sörmländska kommunerna har svårt att leva upp till Integrationsverkets önskemål att ta emot 25 procent fler flyktingar. I Strängnäs fall handlar det om ytterligare tio personer per år, men bostadsbristen gör det omöjligt, menar Bruno Karlsson, ordförande i socialnämnden i Strängnäs.
I sin senaste prognos bedömer Integrationsverket att antalet asylsökande kommer fortsätta öka. Det i sin tur leder till att allt fler också kommer beviljas asyl och ges uppehållstillstånd. Därför uppmanar Integrationsverket de 147 kommuner runt landet som man har avtal med, att de ökar sitt flyktingmottagande med 25 procent. Saknas bostäder Den enda kommun i länet som enligt Integrationsverket varit bra på att ta emot flyktingar är Eskilstuna. Där tog man emot 465 flyktingar förra året. Strängnäs har en avtalad kvot om 40 personer, vilket alltså föreslås höjas med tio personer till 50. Men allt fler kommuner, inte bara i Sörmland, utan också i storstadsregionerna och södra Sverige i allmänhet anser, att de inte har tillräckligt med bostäder för att möta behovet. Detta trots att statistik visar att det i Sörmland byggs allt fler bostäder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".