Två mil avgör om romer får stanna

Ett avstånd som motsvarar sträckan mellan Flen och Katrineholm, alltså lite mer än två mil, kan vara avgörande för om en flyktingfamilj ska få stanna i Sverige eller inte. Detta gäller familjen Demirovic, som bor i Flen. De är romer från Serbien och ska avvisas.
- Jag vill inte. Jag går här i skolan, säger dottern i familjen. Hade de bott två mil västerut hade de varit från Kosovo och hade då fått uppehållstillstånd i Sverige, men romer från Serbien anses inte ha behov av skydd i Sverige och därför ska familjen avvisas. De svenska myndigheterna har bestämt att romer från serbien kan avvisas utan risk för ytterligare trakasserier. Hade de däremot bott i Kosovo, bara några mil västerut hade de fått stanna. Inte skäl nog Mamman i familjen lider av en svår ögonsjukdom som gör att hon bara har ledsyn. Den sexåriga sonen har tappat talet efter att ha bevittnat övergrepp mot sin mamma och behöver enligt ett läkarintyg minst ett års behandling på barnpsyk, men det räcker inte för att familjen ska få stanna, enligt utlänningsnämnden. På den svenska ambasaden i Belgrad jobbar Maria Lijeblad med Migrationsärenden och hon delar utlänningsnämndens uppfattning om att romerna i Serbien inte utsätts för någon systematiskt förföljelse, men hon säger att många saknar bostad och arbete och lever i social misär i läger utan fast adress. Utan fast adress får de ingen sjukvård och ingen skola, säger Maria Liljeblad. - Man måste registrera sig på en adress här i landet för att få sjukvård osv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".