Eskilstuna

Eskilstuna modell mot hedersvåld

Eskilstuna kommun ligger långt fram i sitt arbete mot hedersrelaterat våld. I kommunen finns en bra samverkan mellan polis, åklagare och organisationer i den här typen av fall. På torsdagen fick politiker, myndigheter och organisationer i Sörmland delta i en konferens om just hur man kan bygga upp ett fungerande nätverk.

– Den här samverkan som har utvecklats under många år i Eskilstuna kommer också att användas som modell i Sverige och EU, en struktur när det gäller att verkligen bestämma sig för att samverka varje dag, inte bara prata, säger Bam Björling, vd för stiftelsen Kvinnoforum. 

Hedersrelaterade ärenden kräver kunskap och fallen är ofta svåra att hantera, därför är det mycket viktigt att olika myndighet kan samarbeta, både i det förebyggande och i det akuta arbetet.

Eskilstuna kommun har nu tillsammans med stiftelsen kvinnoforum fått till ett bra o unikt samarbete mellan polis, åklagare o frivilligorganisationer som jobbar med hedersrelaterat våld.

– Bara en så enkel sak som rätt bemötande när och om någon som drabbats hör av sig, har stor betydelse berättar Bo Lagerkvist som är kriminalinspektör vid länskriminalen i Sörmland.

– Det är en jätteviktig del i detta, bemötandet. Hon eller han måste känna trygghet och säkerhet. Man måste bli trodd och det jobbar vi mycket med.

Fredrik Lorenzoni
fredrik.lorenzoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista