Sörmland

Sluten psykvård stängs i Katrineholm

Den psykiatriska slutenvårdsavdelningen på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm kommer att stängas. Landstinget ska istället satsa på att utveckla den öppna vården, bygga upp mobila psykvårdsteam och upprätta mellanvårdsformer i samarbete med kommunerna.

För att inte protesterna ska bli alltför häftiga beslutade politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden också att det ska inrättas ett antal psykiatriska ”observationsplatser” i Kullbergska sjukhuset.

Trots den åtgärden är Vårdförbundets ordförande i Sörmland, Margot Bergman, mycket kritisk idag.

– Det är fel beslut skulle jag vilja säga spontant. Det är fel att lägga ner avdelning fyra, som det nu verkar vara uttalat här. Jag tänker på de anhöriga och de psyksjuka som inte är en stark grupp som kan göra sin röst hörd, säger hon.

– Tryggheten att veta att det finns en typ av slutenvård hade varit bra att veta innan man beslutar att lägga ner det som finns nu, tillägger Margot Bergman.

Politikernas tanke är att satsningen på öppenvården ska minska behovet av psykiatrisk slutenvård. De som verkligen behöver det, till exempel människor som lider av psykoser, ska vårdas i Nyköping. Där ska man öka antalet platser, exakt med hur många är inte definitivt fastlagt men en ungefärlig siffra som nämns är sju nya slutenvårdsplatser.

Hur tidplanen ser ut för den här förändringen av psykiatrivården i västra länsdelen kan den ansvariga politikern, Marie-Louise Forslund-Mustaniemi, inte svara på.

– Nej, tidplanen finns ännu inte, men det är nu professionen som får organisera upp det här och jag litar helt och fullt på att professionen också löser det, säger kristdemokraten Marie-Louise Forslund-Mustaniemi, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i landstinget Sörmland.

Både socialdemokraterna och vänstern har reserverat mot beslutet. Vänstern ville behålla slutenvårdsplatserna på avdelning 4 på Kullbergska sjukhuset medan socialdemokraterna hade nöjt sig med en skrivning i beslutet, där man slutenvårdsplatser skulle finnas tillgängliga i den västra länsdelen.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".