Katrineholm

Kritik mot psykvårdsbeslut

Torsdagens landstingsbeslut att den psykiatriska slutenvården vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm ska försvinna väcker reaktioner. Inom Intresseföreningen för schizofreni och andra psykotiska tillstånd är man mycket tveksam till politikernas bedömning.

Jane Eriksson i Intresseföreningen för schizofreni och andra psykotiska tillstånd tror att det kommer att bli problem med tillgången på platser inom psykvården.

– Vi vet ju att det oftast är fullbelagt inne på avdelningen och också överbelagt, och vi har ju hört att det ofta är fullbelagt i både Eskilstuna och Nyköping, så hur kan det då bli bättre med att lägga ner en hel avdelning, säger Jane Eriksson?

Hon är också orolig för att man av besparingsskäl ska stänga avdelning 4 innan man har hunnit utveckla öppenvården, vilket ingick i Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut.

Där tycker sig verksamhetschefen Jonas Borgman, som ansvarar för psykvården i både Katrineholm och Nyköping, kunna lugna alla oroliga.

– Parallellt med att den läggs ner på avdelning 4 så måste vi öppna en avdelning i Nyköping. Det är inte bara så att vi ska ta bort slutenvård, säger Jonas Borgman.

Eftersom politikernas besked är alldeles nytt har verksamhetsansvariga inte hunnit förebereda. Därför har Jonas Borgman svårt att säga när mobila team,  mellanvårdsformer och den nya avdelningen i Nyköping kan ta över. Men han säger sig hoppas att det blir före utgången av 2008.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".