Nyköping

Nyköping har flest äldre

Nyköping är den tätort i landet som har flest äldre invånare. Var fjärde Nyköpingsbo är över 65 år. Det visar ny statistik från statistiska centralbyrån, SCB. År 2005 bodde 84 procent av landets befolkning i tätorter.

I snitt var 24 procent yngre än 20 år och 17 procent äldre än 65 år, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, som återupptagit sina undersökningar om befolkningsförändringar. Statistiken visar befolkningen fördelad efter ålder och kön, i tätorter och hur de bor.

I de stora tätorterna med fler än 10 000 invånare har Ekerö högst andel unga, nästan en tredjedel var yngre än 20 år. Lägst andel unga fanns i Kalmar med 18 procent.

Flest äldre hade alltså Nyköping, där en fjärdedel var 65 år eller äldre, medan Boo i Nacka kommun hade lägst andel äldre, drygt 10 procent.

Bland de minsta tätorterna, färre än 1 000 invånare, hade alltså Kuttainen i Kiruna kommun högst andel personer under 20 år, 48 procent. Lägst var andelen i Hedenäset i Övertorneå kommun, där färre än var tionde invånare var yngre än 20 år. Bland länen är det Västernorrland som har flest äldre medan Hallands län har högsta andelen yngre i sin befolkning. I genomsnitt för rikets tätorter bodde hälften i flerbostadshus och hälften i småhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".