ESKILSTUNA

Kommunen förhalar moskébygge

För snart tre år sedan tog muslimska föreningen i Eskilstuna tog upp frågan om en ny moské med kommunen. Politikerna lovade också att hitta lämplig mark eller lokaler. Men trots politikerlöftena så har just inget hänt. I muslimska föreningen i Eskilstuna växer nu kritiken.

Trots löften från det tidigare vänsterpartiska kommunalrådet, Tommy Hamberg, om att kommunen ska hjälpa föreningen Saarinimoskén, med att hitta mark eller lokaler att inhysa en moské i, så har alltså inte mycket hänt. Det menar Servat Barzangi.

– Det är dags att vi berikar samhället och förbättrar integrationen.

Kommunens fastighetschef, Per Idesten, som haft jobbet sedan 1: a oktober, medger att frågan fallit bort.

Kommunens arkitekt har tidigare tittat på möjligheten att skapa en moské i det gamla slakthusets lokaler i Eskilstuna, något som även muslimska föreningen varit positiva till. Men sedan i maj, har det varit tyst från kommunens sida, trots påstötningar, menar Servat Barzangi.

Han tycker att det gamla slakthuset vid Munktellarénan skulle kunna fungera bra som moské. Det höga tornet vi slakteriet skulle kunna bli en minaret.

– Jag vet inte varför det ska ta så lång tid. Det känns långdraget och folk frågar och undrar om det ska komma till skott någon gång.

Hoppas jag ska hinna få se en moské i Eskilstuna innan jag dör, säger Servat Barzangi.Han anser att det är viktigt såväl för muslimerna i Eskilstuna som för samhället i stort att det finns en moské i Eskilstuna.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista