sörmland

Många sörmlänningar saknar skyddsrum

Antalet skyddsrum i Sverige blir allt färre och det byggs idag i stort sett inga nya. I Sörmland har det de senaste tio åren rivits drygt 70 skyddsrum och idag saknar var fjärde sörmlänning tillgång till skydd. Det visar en granskning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.

Sedan 2002 byggs i stort sett inga nya skyddsrum i Sverige, trots att det de senaste åren byggts en hel del bostäder.

Det anses inte längre finnas något militärt hot mot Sverige och Räddningsverket anser därför att det går att vänta med att bygga ikapp skyddsrumsbristen.

I Sörmland har drygt 70 skyddsrum försvunnit när äldre fastigheter rivits, flest i Oxelösund och Eskilstuna med mer än 20 rivna skyddsrum vardera under perioden. I Katrineholm har 12 skyddsrum rivits, i de övriga kommunerna mer något enstaka.

De idag cirka 2000 skyddsrummen i Sörmland har plats för 200 000 personer, vilket innebär att ungefär var fjärde sörmlänning saknar skyddsrumsplats, trots att staten har en skyldighet att se till att medborgarna har relevant skydd.

– Det är dilemmat. Eftersom vi inte bygger mer minskar givetvis beståndet och då blir det, teoretiskt sett, fler och fler som vi ska bygga i en framtid och då kan vi inte uppskjuta hur mycket som helst, Men var smärtgränsen går har vi inte vågat uttala oss om, men vi närmar oss den naturligtvis, säger Björn Ekengren, skyddsrumsexpert på Räddningsverket.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista