sörmland

Allt fler Lex Maria anmälningar

Antalet Lex Mariaärenden alltså de felbehandlingar i vården som vårdgivaren själv ska anmäla har ökat de senaste åren i Sörmland.

Dels beror ökningen på att lagen ändrats så att självmord rapporteras enligt Lex Maria i större utsträckning.

Men det finns fler orsaker till att anmälningarna ökat det säger Peter Augustinsson som är chefsläkare i Sörmland med ansvar för just Lex Maria ärenden.

– Vi landstinget Sörmland har fokus på en stor öppenhet, säger Augustinsson.

Han är en av tre chefsläkare i länet och ansvarar för Lex Maria ärenden, vårdpersonalen egna rapporter om fel som begåtts i vården och som sedan skickas vidare till socialstyrelsen för bedömning.

Under de senaste tio åren har antalet anmälningar oftast varit mellan 15 och 20 per år. Men de senaste två åren har över 30 Lex Maria rapporterats.

Förutom att fler självmord enligt en lagändring nu ska anmälas enligt Lex Maria beror ökningen alltså på ökad medvetenhet om patientsäkerhet, enligt Peter Augustinsson.

Och ju fler fel som anmäls utifrån det desto större chans till att upptäcka fel i rutiner och organisation.

Jobbigt för personal att anmäla

Det kan vara jobbigt att anmäla incidenter som inträffat på den egna vårdavdelningen men de flesta ser ändå vinsterna med systemet, säger Kaj Wedenberg, som är verksamhetschef på kvinnokliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Drygt 6 incidenter per år brukar Wedenberg anmäla till en chefsläkare, som tar ställning till om det ska gå vidare som en Lex Maria anmälan till socialstyrelsen eller inte.  

Kaj Wedenberg har jobbat som läkare i snart 30 år och under de senaste tio åren har han upplevt att skulden när något gått fel förskjutits.

Tidigare riktades fokus mot den enskilde vårdgivaren medan man idag mer ser till organisation, rutiner och sjukvårdssystem.

STATISTIK LEX MARIA SENASTE TIO ÅREN
Landstinget Sörmland

1997: 29
1998: 6
1999: 29
2000: 20
2001: 19
2002: 9
2003: 16
2004: 18
2005: 18
2006: 32 (lagen ändras så att även självmord rapporteras, 23 LM anmälningar om man tar bort självmord)
2007: 36

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".