eskilstuna

Moskébygge åter på dagordningen

Eskilstuna kommun lovar nu att återigen ta tag i frågan om en moské i Eskilstuna. Det här efter att muslimska föreningen riktat kritik mot att mycket litet hänt i frågan, sedan den aktualiserades av föreningen för snart tre år sedan.

Kommunens fastighetschef, Per Idesten, skyller på att han är ny på chefsposten, som han innehaft i snart fyra månader.

--Jag har inte haft ansvaret så lång tid men jag ska ta upp det nu, säger Idesten som också säger att en rimlig väntetid är cirka ett år.

Trots att det har det gått snart tre år sedan muslimska föreningen i Eskilstuna tog upp frågan om en ny moské med Eskilstuna kommun, och trots politikerlöften, så har mycket lite hänt, det menar Servat Barzangi, ordföranden i den muslimska föreningen i Eskilstuna.

I maj tittade kommunens arkitekt närmare på möjligheten att ha en moské i det gamla slakthusets lokaler, vid Munktellområdet i Eskilstuna. Något som arkitekten, såväl som muslimska föreningen, var positiva till.

Men sedan dess har det varit tyst, trots påstötningar, säger Servat Barsangi. Och han tycker inte att chefs- och politikerbyten är godtagbara orsaker till detta.

– Egentligen ska det väl inte hänga på vilka personer som jobbar på kommunen, säger Barzangi.

Nu lovar kommunens fastighetschef, Per Idesten, att ta kontakt med muslimska föreningen.

– Vi ska återuppta kontakten inom den närmsta tiden avslutar han.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista