Eskilstuna

Bolagsbedrägeri kostade miljoner

Den förskingring som avslöjades i november har vållat det kommunala bolaget Eskilstuna Energi och Miljö ekonomisk skada på minst 3,5 miljon kronor. Det visar den utredning som en privat revisionsfirma gjort på uppdrag av bolaget och som presenterades på måndagen.

Det har funnits brister i Eskilstuna energi och Miljös interna system, visar utredningen.

– Inte allvarliga, men det finns förbättringsområden. Vi har haft att göra med en person som missbrukat sin förtroendeställning, säger Ulf Sandlund på revisionsfirman Öhrlings PWC som kartlagt förskingringen åt företaget.

Det var vid en fördjupad internkontroll i höstas som förskingringen upptäcktes. Av rapporten framgår att en kvinnlig anställd i förtroendeställning sedan hösten 2005 och fram till i maj förra året genom att dels ha ansvara för ekonomiska transaktioner inom Eskilstuna Energi och Miljö och dels ha en befattning som kassör i en mindre bostadsrättsförening kunnat slussa pengar från det kommunala bolaget via bostadsrättsföreningen till sina privata konton.

Detta skedde trots att överföringarna varje gång varit 20-30 gånger större än bostadsrättsföreningen normalt fakturerats.

Varje gång har en annan anställd kontrollerat, men alltså inte upptäckt något. Sammanlagt har det  skett nio gånger och beloppen har som högst uppgått till 380 000 kronor. Den anstäldle misstänks för att ha förskingrat minst 2,5 miljon kronor.

Utöver den summan har Eskilstuna Energi och Miljö drabbats av kostnader för att bland annat nysta upp förskingringen och utebliven ränta.

Men Ulf Sandlund på revisionsfirman Öhrlings tycker alltså ändå inte att bristerna i bolaget varit särskilt allvarliga. Däremot ser han flera åtgärder som behöver vidtas för att täppa till luckorna. Inte minst när det gäller så kallade riksbedömningar.

– Det finns riskbedömningar i organisationen, men just när det handlar om risk för oegentligheter så är det speciella processer som man måste genomgå för att det ska fungera bättre. De riktas in på sårbarhet i organisation och verksamhet. Man kartlägger områden som är möjliga att utnyttja på olika sätt för att tillskansa sig pengar från bolaget. Det finns möjligheter at göra förbättringar, men att täppa till helt är svårt.

– Det är relativt vanligt att företag och myndigheter råklar ut för den här typen av händelser. Organisationer av den storlek som Energi och miljö har råkar ut för den här typen av händelser ungefär vart fjärde, vart femte år.

Riskbedömningar, utbildning, bättre intern uppföljning och förbättrade system är de viktigaste åtgärder som föreslås. Frågan är varför inte Eskilstuna Energi och Miljö inte redan har haft en tillräckligt bra internkontroll tidigare som kunnat avslöja förfarandet.

– Vi har arbetat med internkontroll tidigare och jag tycker att vi arbetat med internkontroll. Det här beror ju på att en anställd i förtroendeställning missbrukat sin ställning, säger Stefan Sedin, säkerhetschef på det kommunägda bolaget.

Inte heller styrelseordföranden Ann-Sofie Wågström (s) kan förklara varför bolaget haft en bristfällig kontroll.

– Man tycker att man har haft rutiner som varit tillfyllest, men det här visar att det inte har räckt. Vi har inte bättre eller sämre rutiner än i andra liknande organisationer. Det vi kan lära är att man kan peka ut områden där vi kan göra förbättringar, men jag tror inte att man kan vara helt hundraprocentiga.

Kommer kunderna drabbas?

– Nej, nu jobbar vi för att se om vi kan få tillbaka en del av pengarna. Vi har också en försäkring som vi förväntar oss få något av så kunderna ska förhoppningsvis inte drabbas av den här saken.

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".