Sörmland

Brister i kontrollen av skyddsrum

Det finns stora brister i kontrollen av skyddsrum i Sörmland. Räddningsverket klarar inte längre målsättningen om kontroll vart tionde år. Förra året gjordes bara kontroller i två sörmländska kommuner, och i några kommuner är inga skyddsrum alls kontrollerade de senaste tio åren.

– Det är räddningsverket som talar om hur många som ska göras och när de ska göras, säger Wolfgang Pettersson, inspektör i Katrineholm:

Om kontrollerna görs för sällan kan det uppstå allvarliga brister som gör att skyddsrummen inte fyller sin funktionen vid orostider. Stölder och skadegörelse kan också förekomma, och att de används som lager och inte snabbt kan tömmas vid behov. 

I Sörmland är situationen sämst i Vingåker och Gnesta där inte ett enda skyddsrum kontrollerats de senaste tio åren, enligt Räddningsverkets statistik.

I Nyköping är bara hälften av skyddsrummen kontrollerade, i Oxelösund två tredjedelar. Bäst är situationen i Flen och Katrineholm, tätt följd av Strängnäs och Eskilstuna där närmare 90 procent av skyddsrummen är kontrollerade.

Tidigare åtgärdades också alla de brister som upptäcktes vid kontrollerna, men så är det inte längre.

– Golvbrunn som ska tätas så att ingen farlig gas kommer in. Packningar som är för gamla och spruckna trösklar, berättar inspektören Wolfgang Pettersson.

Enligt Lars Nilsson, enhetschef på Räddningsverket så räcker de pengar som regeringen anslår vare sig till fler kontroller eller till att alla brister kan åtgärdas, en situation som han inte finner helt tillfredsställande.

– Det är klart att hade man en mer frekvent kontroll hade man haft en bättre status, men vi tycker att det är rimligt i förhållande till den hotbild som finns.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".