Eskilstuna

Få gruppboenden för flyktingbarn

Bara 32 av landets 290 kommuner har öppnat gruppboenden för de flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige. Eskilstuna, som också är en av de kommuner som tar emot flest flyktingbarn, är en av dem. Där finns redan två sådana boenden. På det första, Laurus, bor 12 flyktingbarn.

Bara för några veckor sedan öppnade det andra gruppboendet i Eskilstunaför barn som flytt ensamma till Sverige. Sammanlagt 30 platser finns nu i kommunen, som alltså fortfarande är en av ganska få i landet som satsat på gruppboenden.

Alla barnen får en god man - och få gå i en särskild skola som ska slussa in dem i en vanlig senare.

– Det känns som om jag är en mamma som bor här med 12 barn och sedan är vi några vuxna till och så hjälps vi åt som en stor familj på något sätt, säger Susanne Östlund.

Mosa, 16 år, är ett av de 12 barn som nu fått en möjlighet i gruppboendet i Eskilstuna. Han tvingades av olika skäl fly från Afghanistan. Han har ingen kontakt med sina föräldrar och saknar dem mycket. Samtidigt är han glad att vara här - där han ser en framtid. Mosa berättar att där han kommer i från var det mycket fattigt. 

– Det var inte som att leva som en riktig människa. Jag kände att jag är också ett barn. Som alla andra barn. Som behöver mat, värme och skola, säger Mosa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".