Politiker slåss för jobben men mot miljön

Socialdemokraterna i Oxelösund vill att Sverige ska låta bli att införa koldioxidskatt och handel med utsläppsrätter - detta eftersom det skulle drabba stålverket SSAB och som en förlängning hota sysselsättningen.
Sverige har förbundit sig att följa det så kallade Kyotoavtalet som har som främsta uppgift att minska utsläppen av koldioxid och andra miljöpåverkande så kallade växthusgaser. Avtalet ses som en kompromiss från dem som egentligen menar att situationen är så allvarlig att ännu hårdare restriktioner borde införas. Men socialdemokraterna i Oxelösund gör nu gemensam sak med ledningen för SSAB och sätter jobben mot miljön och Kyotoavtalet. Enligt Benita Vikström skulle eventuella pålagor få till följd att 1200 jobb på SSAB skulle försvinna, eftersom SSAB i ett sådant läge skulle avveckla koksverk och masugnar och istället köpa stålämnenan utifrån.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".