Jocke Berg i Kent
Eskilstuna

Musiken i Eskilstuna kartläggs

Just nu karläggs Eskilstunas musikhistoria - åren mellan 1958 och 1998. Fotografier, tidningsartiklar och skivor är sådant som kommunen vill få in.
– Vi hoppas få in många berättelser från de som varit aktiva i musikvärlden, de som spelat och de som varit en del av ungdomskulturen, berättar antikvarien Carin Andersson.

Vad har gjort Eskilstuna till en framgångsrik musikstad?

– Musiken har varit framträdande i Eskilstuna och det kan bero på att kommunen haft kommunal musikskola sedan 40-talet. Sedan får man inte glömma studieförbundens satsning på musiken, säger stadsbibliotikarien Stefan Wistrand:

Sillen, Rocknisse och Kurt-Görans....alla har de förgyllt Eskilstunas musikscen genom åren. Nu ska information om dem och andra band, samlas in.

Det är Eskilstuna stadsbibliotek, stadsmuseum och kommunens musikarkiv, som samarbetar och ska dokumentera musikminnen. ”En insamling av minnen”, kallar kommunen projektet.

Stefan Vistrand, som håller i insamlingen av musikminnen, från Eskilstuna kommun, har själv varit med i flera Eskilstunaband. Några blev stora namn på musikscenen.

– Det var framförallt Memento mori. Vi turérade i flera nordiska länder.

Vilka har det gått bäst för?

– Kent. De står i en egen kategori när det gäller framgång.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".