Nyköping

Nyköpingsbo häktad i bankhärva

En 34-årig man från Nyköping häktades på fredagen tillsammans med sex andra män misstänkta för grovt bedrägeri och förberedelse till grovt bedrägeri i Knivsta och Långshyttan förra året. Männen misstänks för att ha försökt föra över miljonbelopp från bankerna med hjälp av fjärrstyrnings-mekanismer, som monterats i bankerna.

Männen hade monterat in en fjärrstyrningsapparat hos en banktjänsteman på Swedbank i Kista och då kunde den datorn manövreras utifrån.

Banktjänsteman lyckades förhindra bedrägeriet när han upptäckte hur muspekaren på hans dator plötsligt rörde sig utan att han själv gjorde någonting. Han tog då helt sonika och ryckte ut strömkabeln ur väggen och på så sätt förhindrade han att bedrägeriet kunde fullbordas.

Häktningsförhandlingarna hölls i polishuset i Uppsala på fredagen.

En av de häktade har tidigare arbetat på Swedbank men det finns inga fler misstänkta i nuläget. Sex av de häktade nekar till brott och en man har gjort vissa medgivanden.

TT/SR Uppland/SR Sörmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".