Nyköping/Katrineholm

Amanda och Markus vårdade bäst

Amanda Hagberg och Markus Andersson från Katrineholm vann regionuttagningen i omvårdnad till yrkes-SM i Nyköping på fredagen.
Sex lag, från sex olika kommuner kämpade om SM-platsen.
 

Tävlingen genomfördes i Komvux lokaler i Nyköping.

På scenen längst fram i klassrummet i fick Amanda Hagberg och Markus Andersson och de andra deltagarna visa upp sina färdigheter.

De går till vardags sista året på omvårdnadsprogrammet, på Ellwynska gymnasiet i Katrineholm.

Inför en publik på runt 60 personer var de utrustade med bärbara mikrofoner och vid sidan av scenen satt tre domare som bedömde varje steg de tog.

Scenen föreställde en lägenhet på ett äldreboende, och de två statisterna ett sjukt, äldre par, som döpts till Signe och Bertil. Deras blodsocker skulle kollas, de skulle lyftas och de skulle kläs och flyttas.

De tävlande Amanda Hagberg och Markus Andersson berättar efteråt att det var lite ovant där uppe på scenen.

– Det var nervöst, men vi kände ju igen utrustningen så då släppte det lite, säger Markus Andersson.

Mot sig i tävlingen hade Amanda Hagberg och Markus Andersson, som alltså representerade Katrineholm, fem andra lag. Bland annat ett från Västerås och ett annat från Uppsala.

Eva Karlsson, som till vardags jobbar som undersköterska inom äldreomsorgen i Nyköping, var under fredagen domare i omvårdnadstävlingen i Nyköping.

Så här tyckte hon om de tävlande parens insatser.

– Jag tycker alla har varit duktiga. Jag tycker också att det är viktigt att visa upp vår yrkesverksamhet på det här sättet.

Det vinnande elevparet från Katrineholm gick vidare till SM-finalen, i Jönköping i maj.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".