Hemtjänstförslag får hård intern s-kritik

Socialdemokraten och kommunalrådet i Trosa, Greger Tidlund, riktar idag hård kritik mot sin partikollega, socialminister Lars Engkvist, som föreslagit hemtjänst för alla som är över 75 år. Kommunerna har inte råd, menar Tidlund.
- Jag tycker att det är ogenomtänkt. De närmaste åren sker en fördubbling av antalet äldre och ska vi dessutom, förutom att klara de som är sjuka och behöver vård och service, även ge det till dem som är friska, då kommer varken personal eller ekonomi att räcka till. Jag antar att regeringen inte tänker skicka med några pengar till kommunerna. Det brukar de ju inte göra därför att vi har ju flera ofinansierade reformer, som exempelvis maxtaxa och LSS, säger Greger Tidlund. Pengarna räcker inte Engkvist har föreslagit att alla pensionärer över 75 år ska få rätt till några timmars hemhjälp varje vecka, men Tidlund menar att regeringen måste finansiera alla de gamla reformerna innan den föreslår nya. Tidlund hänvisar till reformer som maxtaxa och LSS, lagen om stöd och service till handikappade - reformer som kommunerna har stora ekonomiska svårigheter att finansiera. Tidlund anser att ökad kommunal service kräver ökade resurser till kommunerna. - Självklart ska de som har behov av service och hemhjälp få detta. Vi andra får fortfarande klara helgstädningen på egen hand, säger Greger Tidlund, som menar att kommunerna inte kommer att ha råd med den här reformen om inte staten finanserarar den.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".