sörmland

Vindkraft krockar med reservat

På flera håll i Sörmland där det finns planer att bygga vindkraftverk finns det andra intressen som krockar med vindkraftplanerna. Ett exempel är det vindkraftverk som ett företag vill bygga i Sundbyholms naturreservat. Här bör man vara väldigt försiktig menar Sten Ullerstad som är ordförande i Naturskyddsföreningen i Eskilstuna.

– Sätter man upp ett antal snurror så får man ju en helt annan bild av det här öppna landskapet än vad som var tänkt när man gjorde det till naturreservat, menar Sten Ullerstad.

Intresset för vindkraft ökar kraftigt i Sörmland och kommunerna i det närmaste tävlar om att snabbt ordna bygglov för de över 30 större vindkraftverk som just nu planeras.

Energimyndigheten vill att det dessutom ska kunna byggas större vindkraftsparker på ett 20-tal platser i länet. Men det finns de som vill minska tempot något, åtminstone om det handlar om att bygga i eller nära naturreservat.

Det finns också exempel där vindkraften kolliderar med enskilda grannars intressen. Två fastighetsägare i Eskilstuna har överklagat ett bygglov för sex större vindkraftverk som ett företag vill bygga nära Sundbyholm.

I Nyköping ligger just nu en bygglovsansökan på tjänstemännens bord om fem 150 meter höga vindkraftverk på skär utanför Västra Kovik i Bråviken, kraftverk som kraftigt kan komma att dominera landskapsbilden där. De ligger dessutom nära naturreservatet Bråviken med bland annat häckande havsörn.

– På Gotland har man ju erfarenhet av att havsörn och kungsörn blivit ihjälhuggna av snurrorna, säger Sten Ullerstad.

Strängnäs stift äger stora egendomar i Sörmland men koncentrerar sina vindkraftsplaner till inlandskommunerna och har idag inga planer på några vindkraftverk vid kusten trots att det kanske blåser mer.

– Vi tror att vi kan få svårare att få bygglov om vi vill bygga ute vid kusten, säger Torbjörn Jarl som är Strängnäs stifts egendomsförvaltare.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".