Dåligt val för fientligt parti

Främlingsfientliga Sverigedemokraterna hade inga större framgångar i kyrkovalet i Strängnäs stift. Det visar en särskild sammanställning som Strängnäs stift gjort för Sveriges Radio Sörmlands räkning.
För att ta en av plats på Strängnäsbänken i kyrkans riksdag, kyrkomötet, så skulle Sverigedemokraterna behöva cirka 2 700 röster. Men partiet fick bara 289 röster i hela Strängnäs stift, som täcker sörmlands och örebro län samt delar av stockholms län. I sörmlandsdelen av stiftet fick partiet sammanlagt 105 röster. Bara i 30 av sörmlands cirka 70 församlingar fick partiet någon röst alls. Som mest fick partiet 18 röster i en enskild sörmländsk församling, i Kloster i Eskilstuna. Det slutliga valresultatet i kyrkovalet är ännu inte klart, men den särskilda sammanställning som stiftet gjort visar på slutresultatet för just Sverigedemokraterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".