Djur far illa på länets gårdar

Många kreatursägare i Sörmland lever inte upp ens till djurskyddslagens minimikrav för bra djurhållning. Det visar en rapport från Länsstyrelsen som har gjort ett antal inspektioner på Sörmländska gårdar med djur som vistas ute.
Djurägarna fick som en följd av inspektionerna i genomsnitt mellan ett och två påpekanden om att man inte fullt ut följer lagen, berättar Håkan Askerblad på Länsstyrelsen. Kor som vadar i djup gyttja, kor som utfodras i sin egen avföring och saknar ren och torr liggplats, avmagrade kor som inte får tillräckligt med foder är exemplen på vanvården av utgångsdjur som kommit fram när Länsstyrelsen och kommunernas djurskyddsinspektörer föra hösten och vintern besökte sammanlagt har 64 gårdar i åtta sörmländska kommuner. Inspektörerna har slagit ned på cirka 200 missförhållanden varav ett 90-tal lett fram till påpekanden och förelägganden om brott mot djurskyddslagen som måste åtgärdas. I några särskilt illa skötta besättningar har det till och med diskuterats att frånta djurägaren sina kor och förbjuda lantbrukaren att ha djur, säger Håkan Askerblad på Länsstyrelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".