Lågt värde på produktionen i Sörmland

Sörmland hamnar på sista plats tillsammans med Halland när det gäller hur mycket som producerades i landet mellan 1993 och år 2000. Det gäller bruttoregionproduktern, som är det samlade värdet av de varor och tjänster som produceras; BRP. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån.
BRP per invånare var 195 000 kronor i Sörmland jämfört med 248 000 i landet i genomsnitt. Summan av det som producerades inom tillverkningsindustrin, jordbruk, energi och byggsektorn var oförändrat, samtidigt som värdet av det som tjänstesektorn producerade ökade med 33 procent under den här perioden, också det mer än i landet i övrigt. Sörmlänningarnas disponibla inkomst ökade mer än riksgenomsnittet. Pendling bidrar Stockholm har landets högsta produktion per invånare. Det kan bero på att många pendlar in till stockholmsområdet, bland annat från Sörmland, säger Berit Hall-Backström på SCB till Sveriges Radio Sörmland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".