Eskilstuna

Tonåringar fast i datorvärlden

Allt fler familjer har börjat uppmärksamma att deras tonårssöner fastnar framför datorn i onlinespel. Ibland blir spelandet så omfattande att tonåringen isolerar sig från omvärlden och ersätter den verkliga världen med en virtuell värld.

Vi besökte John Bauergymnasiet som på sin IT-linje har särskilt datorintresserade ungdomar. Daniel Tomack är en av dem och trots att han minskat sitt spelande så blir det en hel del timmar en vardagkväll.

– Ja, det blir väl tre-fyra timmar så där. Jag har väl inget favoritspel just nu, säger han.

Han väntar just nu på ett nytt spel, som handlar om en lönnmördare, som springer runt, en fiktiv actionfigur i en fiktiv värld där de riktiga kompisarna också är fiktiva figurer. Det är det som många tonåringar gör på nätet idag. Spelet går inte att pausa och många lyckas inte heller pausa från spelen. IT-läraren Johan Svensson beskriver hur han uppfattar dom elever som han tror spelar för mycket.

– De är trötta och har svårt att koncentrera sig på lektionerna. Frånvaron är hög eftersom de stannar hemma och vilar ut efter lång tids spelande. Det är otroligt beroendeframkallande, säger Johan Svensson.

Alexander Wernholm som kommit ur sitt spelberoende satt i princip framför datorn i två år framför datorn tills flickvännen ställde ett ultimatum. Nu anlitas han av John Bauergymnasiet för regelbundna föreläsningar om riskerna med onlinespel.

– Jag trodde inte att det var så farligt som det var och jag hör dagligen om det aggressioner som det skapar när datorer stängs av. On-linespelandet skapar oerhörda konflikter i hemmen, säger Alexander Wernholm.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".