Oxelösund

Rekrodvinst för SSAB

Stålkoncernen SSAB, med verksamhet i Oxelösund, redovisar en vinst före skatt på drygt 1,9 miljarder kronor under fjärde kvartalet. Det ska jämföras med vinsten på närmare 1,6 miljarder kronor samma period året före.

SSAB:s vinst för hela förra året blev den högsta i företagets historia. Marknaden för stål har varit stark under året och det gäller särskilt efterfrågan på SSAB:s så kallade nischprodukter.

Aktieanalytikerna hade i snitt spått en vinst på 2 255 miljoner kronor för fjärde kvartalet.

Men eftersom helårsresultatet ändå är ett nytt vinstrekord, svalde börsen förtreten och aktien steg på Stockholmsbörsen under onsdagen.

Vid 14-tiden hade aktien gått upp med 1,2 procent till 158 kronor.

”SSAB:s vinst för helåret 2007 blev den högsta i företagets historia. Förvärvet av Ipsco har såväl finansiellt som operativt utvecklats väl och i linje med de målsättningar som redovisades vid förvärvstillfället”, skriver vd Olof Faxander i rapporten.

Vinsten för hela 2007 blev strax under 8,1 miljarder kronor jämfört med 5,9 miljarder under 2006 och försäljningen ökade med 53 procent till 47,6 miljarder kronor, jämfört med 31 miljarder under 2006.

Olof Faxander är dessutom optimist inför framtiden:

”Jag har en fortsatt positiv bild av stålmarknaden för 2008 i allmänhet och för våra nischprodukter i synnerhet”, skriver han.

Faxander konstaterar också att framgången inte bara beror på de allmänt goda tiderna för stålmarknaden utan också på att SSAB:s kunder valt att gå från standardprodukter till specialstål.

”Ökade miljökrav samt krav på minskad energiförbrukning, framförallt inom transportsektorn, kommer att driva på efterfrågan av våra höghållfasta stål”, skriver Olof Faxander.

Styrelsen föreslår en aktieutdelning på 5:00 kronor per aktie, en 50-öring mer än 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".