Nyköping

Polismordet i hovrätten

På onsdagen inleddes rättegången i hovrätten mot den 55-årige man som tidigare dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för mordet på en polisman i Nyköping i somras.

På onsdagen inleddes rättegången i hovrätten mot den 55-årige man som tidigare dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för mordet på en polisman i Nyköping i somras.

Åklagaren hänvisar bland annat till att 55-åringen vare sig i tingsrätten eller i polisens förundersökning varit speciellt samarbetsvillig och vägrat svara på många frågor.

Under onsdagen upprepades mycket av det som framkom i tingsrätten är åklagaren gick igenom hela händelseförloppet igen - hur 55 åringen sköt en polisman till döds i en källare, hur han tidigare skickat brev som uppfattades som hotfulla till personer inom rättsväsendet och hur en annan polisman skadades vid skottlossningen och så vidare.

I tingsrätten blev 55-åringen dömd till livstids fängelse men hans advokat Peter Ahltin hoppas att hovrätten ska fria mannen halt eftersom de menar att han handlade i nödvärn.

– Jag hoppas att hovrätten ska lyssna mer på de argument och invändningar jag har för min klient. Det finns ju bekräftat att min klient inte var förberedd på ett ingripande.

Ahltin vill att 55-åringen frias helt och som nya vittnen är två olika rättspsykiatriker kallade. De har kommit fram till olika slutsatser när det gäller 55 åringen. Men Ahltin har också valt att rikta in sig på 55 åringens synfel, det som han menar gjorde att 55-åringen inte såg att det var poliser som kom emot honom i källaren i den fastighet mannen bodde.

– Jag har begärt en komplettering när det gäller synfelet. Tinsgrätten har inte skrivit en rad om detta. Därför har jag begärt en komplettering som har gjorts av åklagaren och som bekräftar att han inte kan se mer än 30-40 centimeter.

FAKTA:
Den 20 juni 2007 sköts den
32-årige polismannen Fredrik Widén till döds i Nyköping.Widén var utskickad för att omhänderta 55-åringen för psykiatrisk tvångsvård. Denne hade skickat ett hotbrev till rättspsykiatrikern Göran Fransson, som begärt polishandräckning.Widén och hans kollega försökte gripa 55-åringen i trappen till hans bostad. Han flydde genom en källargång, men blev upphunnen och sköt då Widén med sju skott.

Denne avled omedelbart. 55-åringen skottskadade sedan ytterligare en polis under flykten.1994 dömdes 55-åringen till tio års fängelse för dråp sedan han knivdödat en man på en krog i Nyköping. Han anser den domen felaktig och har därefter ägnat sig åt att försöka få upprättelse. Han har fått diagnosen kverulansparanoia.

TT

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".