Nyköping

Nytt betygssystem väcker reaktioner

Nu kommer reaktioner på regeringens förslag om ett nytt betygssystem. En betygsskala från A till F där F betyder icke godkänd presenterades på onsdagen. Men att betygen ska införas redan i årskurs sex väcker blandade känslor hos lärarkåren.

Lotta Barck är lärare för sexor på Långbergsskolan i Nyköping och hon är tveksam inför att kunna ge 12 åringar F i betyg.

– Att hamna på F redan i sexan kan ju vara svårt, för oftast vet de här barnen redan från början att de är svaga. Att få ett F då tidigt, hur har vi möjlighet att hjälpa dem och vad har vi för resurser. Vi måste ha mer resurser för att hjälpa de svaga och det tror inte jag att ett betygssystem hjälper till med.

Idag får man betyg från årskurs åtta. Kjell Stenström undervisar i årskurs åtta på Långbergsskolan i Nyköping Han tycker att regeringens nya förslag är bra.

– Jag tänkte äntligen, det var på tiden. Det är skönt att det blir flera betygsteg och att det blir betyg tidigare.

Hur fungerar det med det betygssystem som finns idag?

– Man märker när man får eleverna i sjuan att de är ovana vid att bli bedömda och betygsatta på enskilda arbeten. Därför kommer ofta betygen i åttan som en överraskning. Det är först då det blir konkret för dem vad deras prestation motsvarar

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".