Eskilstuna

Stora brister i märkning av livsmedel

Livsmedelsbutikerna i Eskilstuna behöver bli bättre på att märka förpackningarna av köttprodukter. Det framgår av en rapport som en högskolestudent på Mälardalens högskola har gjort på uppdrag av kommunens miljö- och räddningstjänstnämnd.

Studenten har undersökt tio matbutiker och hur de förpackar köttfärs, grillad kyckling och charkuteriprodukter. Rapporten visar att det finns stora brister när det gäller märkningen, exempelvis information om varifrån köttfärs har malts, trots att lagstiftningen säger att information om beredningslandet ska finnas med.

– Kunderna har rätt att veta var köttet har malts, säger studenten Hayrie Silva.

Märkningen av köttfärsen var dessutom otydlig.

Det fanns också brister när det gäller information om hållbarheten för butiksgrillad kyckling. Butiker uppgav en hållbarhet för grillad kyckling på mellan två och 15 dygn.

– Kycklingen är en vara som ska ätas upp med detsamma. Märkningen av charkuteriprodukter var bättre.

Ulf Lindstrand, miljöchef i Eskilstuna:

– Genom ett sånt här projekt kan man få en fingervisning vad man kan titta lite närmare på. Det ger ett underlag för livsmedelskontrollen.

Studenten Hayrie Silva skulel vilja ha en tydligare lagstiftning och en bättre information till konsumenterna.

– Lagen är lite otydlig när det gäller exempelvis ursprungsmärkning av charkuteriprodukter.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista