sörmland

Svagt stöd för spelberoende

Det finns knappt någon hjälp att få i kommunerna i Sörmland om man som förälder anser att ens tonåring har fått problem med att spela för mycket datorspel på Internet. Överdrivet spelande av virtuella dataspel, sociala spel i virtuella världar, har blivit ett växande problem. Ungdomar vänder på dygnet och orkar kanske inte sköta skolan.

I Eskilstuna har ungdomssekreteraren Taina Eklund jobbat med ungdomar som slutat gå i skolan på grund av sitt spelande, ett jobb hon inte fått någon utbildning för.
--Det var tillfälligheter att jag började jobba med det här, säger Eklund.

Game Over i Linköping är ett av få behandlingshem för spelmissbrukare med klienter bland annat i Eskilstuna. Majoriteten av samtalen dit är handlar om dataspel och Magnus Björk från Game Over säger att kunskapen i kommunerna är liten.
--Runt om i Sverige så är de flesta kommuner handfallna inför det här problemet säger Björk

Problem med dataspelande ungdomar behandlas som vilket annat missbruk som helst. Men någon kunskap om behandling av dataspelsmissbrukandet finns inte.

Något Taina Eklund ungdomssekreterare i Eskilstuna vill ändra på.
– Det finns ju utbildningar så jag tycker nog att kommunen borde satsa på att låta personal gå en sådan säger Taina Eklund.

Taina Eklund anser sig ha lyckats bra med sina ungdomar och hon tycker att oroliga föräldrar inte ska vara rädda för att kontakta socialtjänsten.
– Känner man att man har ett barn som sitter vid datorn och man inte kan ta tag i det själv så finns det ju ändå hjälp att få hos kommunen, säger Eklund.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".