Kritik mot utlänningsnämnden

Flyktinggrupperna och asylkommitteérnas riksråd, Farr, riktar hård kritik mot utlänningsnämnden efter att ha tagit del av SR Sörmlands granskning om de gömda flyktingbarnen i Sörmland
Enligt Farr följer inte nämnden svensk lagstiftning, säger organisationens sekreterare Britta Flodin från Mariefred. Farr har granskat ett antal praxisbildande beslut i utlänningsnämnden - beslut där asylsökande barnfamiljer fått avslag. Granskningen har tagit fasta på om utlänningsnämnden följt FNs barnkonvention i sina beslut och beaktat barnens situation. Enligt Farr sätter myndigheterna regelmässigt andra faktorer före barnens bästa: - Svårt sjuka barn, som inte kan få vård i hemlandet skickas ändå tillbaka. Det är barn som varit med om svåra traumatiska händelser och inte längre orkar leva längre på flykt och i osäkerhet har vi flera exempel på. I avslagsmotiveringar i utlänningsnämndens praxisbildande beslut sägs exempelvis att samhällets intresse att reglera invandringen är ett viktigt övergripande intresse som ska vägas mot barnens intressen att få stanna och att en avvisning måste kunna beslutas och genomföras även om det hade varit bäst för barnet att få stanna i Sverige. Enligt Farr är det här tydliga exempel på att barnkonventionen har satts åt sidan. - Man skriver bara att barnens bästa har beaktats och fattar beslut som är emot barnens bästa, säger Farr´s sekreterare Britta Flodin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".