Nyköping

Nyckelskrammel mot högerextremism

I helgen manifesterade Nyköpingsbor för första gången mot nazismen i kommunen.
Drygt ett 70-tal människor slöt upp på torget och skramlade med sina nyckelknippor för att på det sättet protestera mot dom högerextrema grupperna, som allt oftare sprider sin propaganda i centrala Nyköping.

Tankarna på att göra något mot de högerextrema krafter som med jämna mellanrum dyker upp i centrala Nyköping och sprider sin propaganda har funnits under en längre tid, enligt Marco Venegas, en av dem som tagit initiativ till det så kallade Nyckelupproret i Nyköping.

– Liknande manifestationer har använts i Chile bland annat på sjukhus där jag arbetade, berättar han.

– Där på 1980-talet handlade det om reaktioner mot att det inte gick att genomföra en generalstrejk på grund av att militärerna var för starka. Då protesterade vi på min arbetsplats genom att upp emot fem minuter slå med skedar på bordet, berättar Marco Venegas.

Genom att samlas på torget i Nyköping varje lördag och skramla en kvart med nyckelknipporna hoppas man kunna sprida motståndet mot högerextremismen, som vuxit i området.

Manifestationen går helt enkelt till genom att bara skramla med nycklarna. Människor som passerar förbi undrar förstås vad som pågår och genom det väcks samtal och så sprids budskapet och så ska motståndet sedan öka, är tanken, enligt Marco Venegas.

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se