sörmland

Köttproducenter får extra stöd

Många lantbrukare som föder upp grisar eller nötboskap för köttproduktion mår dåligt på grund av den dåliga lönsamheten i branschen just nu. Lantbrukarnas riksförbund har därför dragit igång ett stödprogram för att stötta de djuruppfödare som vill ha hjälp.

– Vi går ju inte in och erkänner ekonomiskt men vi erbjuder till exempel en avbytare så att man kan få en dag att gå igenom sin ekonomi, säger Bengt Valdebring som är regionordförande för LRF ibland annat Sörmland.

Det är speciellt grisbönderna som lider av de låga priserna på kött. En del av dem mår psykiskt dåligt och det finns exempel på djuruppfödare som tagit till alkohol som tröst eller till och med lämnat sig gård.

Orsakerna till att lönsamheten är dålig är bland annat en överproduktion av svin i världen, betydligt högre foderkostnader och avtal som ibland är låsta till fasta priser.

En av dem som drabbats är Jan Vestesson, grisuppfödare på Vikbolandet som fött upp svin i över 30 år.
– Hade vi inte varit bundna till vårt kontrakt hade vi nog slutat med grisar för ett tag sen säger Vestesson.

Jan Vastesson och andra svinproducenter hoppas på att just de skall uthärda i väntan på att andra lägger av med grisar så att priserna åter kan stiga, hur länge det kommer ta vågar han dock inte gissa.

LRF:s satsning på att hjälpa lantbrukarna tycker han är bra även om han inte tror att han själv kommer använda sig av den.
– Det har jag inte funderat på, vi är ju tre som jobbar här och vi försöker stötta varandra.

Pelle Zettersten SR Östergötland
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".