sörmland

Psykiskt sjuka tvingas till socialbidrag

Psykiskt sjuka och andra som blir av med sin tidsbegränsade sjukersättning kan tvingas vända sig till kommunen för att få socialbidrag. I Eskilstuna kommun, har fler än tidigare, sökt socialbidrag, på grund av att de den senaste tiden fått sin sjukersättning indragen, på grund av hårdare krav.

Berit Berglund, på mottagningsenhetens försörjningsstöd, i Eskilstuna, säger att den senaste tiden kommit folk, som oväntat, och med kort varsel, blivit av med sina sjukersättningar.

– De som har kommit till oss har mist sin inkomst från den ena månaden till den andra så de har inte haft en chans att göra nåt åt sin situation säger Berit Berglund

– Det är de små människorna som kommer i kläm, så säger Berit Berglund när vi avslutat intervjun och jag precis ska gå.

Hon syftar bland annat på de med psykiska diagnoser som utgör en tredjedel av alla som går på tidsbegränsad sjukersättning.

Ofta är det personer som inte jobbat på många år och som har svårt att hantera papper och kontakter med myndigheter. Det uppger de personliga ombud i Eskilstuna och Strängnäs som hjälper psykiskt sjuka med de här bitarna. Även de personliga ombuden upplever att försäkringskassan dragit åt tumskruvarna, vilket drabbar den här gruppen.

Fler av deras klienter har fått brev hem med avslag på förlängd sjukersättning och där de hänvisats till arbetsförmedlingen. Ibland utan den rehabilitering försäkringskassan ska samordna och som de har rätt till för att kunna ha en chans på arbetsmarknaden.

– Man borde inte kunna dra in sjukersättning innan alla möjligheter till en rehabilitering är prövade och då ska man veta om personen har arbetsförmåga eller inte, säger Berit Berglund och menar också att många känner sig kränkta när ersättningen helt plötsligt bara försvinner.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se