sörmland

Hårdare bedömning drabbar psykiskt sjuka

Att Försäkringskassan har blivit hårdare i sina bedömningar kan vara en orsak till att även personer som har psykiska funktionshinder får avslag på ansökan om fortsatt sjukersättning.

Som SR Sörmland berättat i en serie inslag har flera psykiskt sjuka personer i Eskilstuna och Strängnäs riskerat bli utförsäkrade under förra hösten och hittills i år.

Det trots att deras hälsa inte förbättrats och trots att Försäkringskassan inte samordnat rehabilitering fast det rör sig om personer som varit borta från arbetsmarknaden i många år.

– Det kan väl vara så att man tittar på det med striktare ögon i dag än vad man gjorde för ett antal år sedan säger Gunilla Nilsson som är specialist på sjukförsäkringar på Försäkringskassan i Eskilstuna.

SR Sörmland har berättat om Maria, som vi kallar henne. Maria som lider av svår social fobi och panikångest fick efter sex års sjukersättning avslag när hon sökte en ny period trots läkarintyg som angav samma psykiska diagnos och utan stöd för att komma tillbaka.

Susanne Johnson, personligt ombud, känner igen bilden, inga pengar men heller ingen rehabilitering.
– Nej, de klienter jag pratat med har sagt att de fått ett brev där det står att de fått avslag och det kan handla om personer som haft ersättning i upp till åtta år, berättar Johnson.

Det är alltså Försäkringskassan som ska samordna rehabiliteringen det vill säga se till att det finns en plan och att någon genomför planen.

Jag frågar Gunilla Nilsson på Försäkringskassan i Eskilstuna om det kan hända att de missar den rollen.
– Under senaste åren har vi arbetat mer aktivt men tidigare har det nog inte hänt så mycket det får vi väl erkänna, säger Gunilla Nilsson.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se