sörmland

DO granskar städbolag

Samtliga städbolag som i Radio Sörmlands undersökning i höstas svarade att de kunde tänka sig att tillhandahålla etniskt svensk städpersonal, om vi som kund bad om det, kommer nu att granskas av ombudsmannen mot etnisk diskriminering.

Totalt sex bolag finns med i DO:s granskning över hela landet, varav fyra alltså grundar sig på uttalanden som bolagens företrädare gjort i Sveriges radio Sörmlands sändningar.

--Det finns en indikation på att man var beredd att diskriminera sin personal genom att man gick kunden tillmötes, säger DO Katri Linna om beslutet att granska bolagen.

Det var i slutet av november som ett stort antal av Sveriges Radios lokala kanaler gick ut i en gemensam granskning av i vad mån städbolagen var beredda att diskriminera sina egna anställda med invandrarbakgrund.

Lokalt ansvariga chefer från Iss, Servum, Miljöteamet och Västmanlands städ, samtliga var beredda att gå oss tillmötes, företag som DO nu alltså beslutat att granska efter våra reportage.

Chefer högre upp i hierarkin på Servum och Miljöteamet har kraftfullt tagit avstånd från sina underchefers agerande och lovat skärpa rutinerna, medan Västmanlands städ inte varit intresserade av att ge några kommentarer. Och Iss regionchef Mälardalen, Jan Gustavsson försvarar sin platschef.

--Den här undersökningen har varit en väckarklocka som nog har gjort att många bolag nu har sett över sina rutiner tror DO Katri Linna.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se