Flen

300 Flensbor i protest mot socialen

Runt 300 personer protesterade på torsdagen i Flen mot att kommunen omhändertagit en sjuårig pojke sen snart två veckor tillbaka. Föräldrarna hävdar att pojken togs från skolan utan att de informerades i förväg och att de inte fått vara med i processen med omhändertagandet.

I demonstrationen fanns Rubén Bobadilla, som var med för att medla med kommunen.

– Vi som samlats här är grannar, vänner och kompisar till föräldrarna och vi protesterar mot hur det här har gått till, nämligen att föräldrarna inte meddelats i förväg om vad som var i görningen, säger han.

Runt trehundra personer hade samlats i stadsdelen Salsta för att visa sitt stöd till föräldrarna. Sen snart två veckor har de inte sett sin son. Föräldrarna hävdar att han togs om hand av socialtjänsten utan att de fick någon information i förväg och att de sedan inte fått veta var han är eller hur han mår. Pappan Abdull Kadir fanns med i demonstrationen.

– Det här känns dåligt. Jag vet inte var min son bor och har inte sett honom på tolv dagar. Han säger sig inte heller veta vad det är som ligger till grund för att hans barn tagits om hand.

Ansvarig person på kommunen, chefen för individ och familjeomsorg, var på semester och kunde inte svara på frågor. Men socialchefen Eva Öhlander tog emot ett brev och en protestlista med namnunderskrifter från demonstranterna. Men hon ville inte kommentera vad som hänt pojken.

– Jag kan inte uttala mig i enskilda ärenden, säger hon.

– Jag kan bara konstatera att det kan se väldigt olika ut i olika ärenden och mer kan jag inte säga eftersom det då riskerar att tolkas som om jag talar om det aktuella fallet och det kan jag inte göra, slutar hon.

Tor Nilsson är socialkonsulent på länsstyrelsen och han säger att man ska vara försiktig med att hämta barn i skolan och det med hänsyn till den personliga integriteten, men det är inte förbjudet utan avgörs från fall till fall. Det är barnets säkerhet som sätts i första rummet.

Enligt Tor Nilsson så måste omedelbara omhändertaganden prövas i länsrätten, så snart som möjligt efteråt. Där ska man titta på om ett omedelbart omhändertagande var rätt att göra. Då kommer pojken att ha ett juridiskt ombud och föräldrarna ha ett.

 Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista