sörmland

Tandlös lag om bälte på buss

Lagen om bältesanvändning på bussar är näst intill tandlös, menar polisen. Trafiksäkerhets-organisationen NTF har kommit fram till att så få som 20 procent använder bälte i bussen trots att lagen säger att man ska göra det om det finns bälten på bussen.

Men det är svårt att komma åt problemet, med hjälp av lagen.
– Vi kan inte kontrollera bussar på samma sätt som bilar och när vi kommer in i bussen när bussen står stilla kan vi inte bötfälla någon som inte har bälte eftersom det inte är förbjudet att inte ha bälte när bussen står stilla, det säger Ruben Börjesson som är trafikpolis i Sörmland.

Börjesson menar att enda sättet att få den här lagen att fungera är att busschaufförerna tar ett större ansvar i att se till att lagen följs.

När SR Sörmlands reporter åker på en buss i Eskilstuna upptäcker hon att det inte är många som har tagit på sig bältena här, trots att det är lag på det, om bälten finns i bussen.

Den bilden bekräftas av både trafikpolis, och av Lars Nordkvist, som är ordförande för trafiksäkerhetsorganisationen NTF i Sörmland.

Bara 20 procent av bussresenärerna använder enligt NTF säkerhetsbältet när de åker buss, om ingen påminner dem, och det är inte ofta någon gör menar bussresenärer vi möter på bussen.

– Nä, det står ju ingenstans och de borde nog säga det lite oftare säger bussresenären Linda Eriksson.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se