Ungdomar uppfostras i föräldrarnas hemländer

Även i sörmland förekommer det att kommunernas socialtjänster är med och bekostar utbildning eller behandling i något annat land för ungdomar med annan kulturell bakgrund, men det är mycket ovanligt. Det visar en rundringning som SR Sörmland gjort till socialtjänsten i fem sörmländska kommuner
Två gånger har förekommit dom senaste åren och i båda fallen handlar det om ungdomar som på olika sätt kommit på kant med det svenska samhället och där socialtjänsten i samråd med ungdomarnas respektive familj bedömt det som den bästa lösningen att ungdomarna för en tid återvänder till släktingar i föräldrarnas hemland. I det ena fallet handlar det om en tonåring från Katrineholm som under en kortare tid vistades hos släktingar i mellanöstern. Bengt Thelander, socialchef i Katrineholm, säger att det hela föregicks av en noggrann prövning men att vistelsen föll bra ut. I det andra fallet handlar det om en 16-årig pojke i Eskilstuna som vistades hos släktingar i Kongo Kinshasa under hela två år. - Det finns en del saker i just det fallet som är diskutabla, men jag tror allmänt att såna här lösningar kommer att bli mer vanliga i framtiden i takt med att vi blir mer och mer mångkulturella, säger Annika Möller tillförordnad enhetschef på socialtjänsten i Eskilstuna. Enligt Annika Möller så söker socialtjänsten lösningar i samråd med familjen och finns ett fungerande nätverk i det forna hemlandet så kan man utnyttja det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".