SÖRMLAND

Många utan modersmålsundervisning

Flera sörmländska barn som har rätt till modersmålsundervisning har fått vänta i flera år utan undervisning. Nästan alla sörmländska kommuner säger att de har stora problem med att få fram lämpliga modersmålslärare.

Ikra Sahi bor i Oxelösund med sin familj som ursprungligen kommer från Pakistan där urdu är modersmål. Ikra Sahi är ett av nio barn i Oxelösund som har rätt till men som idag inte får modersmålsundervisning i urdu.

– Vi fick ha det en gång, men sedan blev läraren upptagen med annat, han var nämligen rektor också. Då fick vi sluta med det och sedan har vi inte haft det igen, säger Ikra Sahi.

Oxelösund är bara ett exempel på kommuner som inte lever upp till skollagens krav om modersmålsundervisning. Sveriges Radio har gått ut med en enkät till samtliga landets kommuner i Sörmland säger alla de kommuner som svarat utom Katrineholm att det de senaste två åren haft problem att hitta lämpliga modersmålslärare i minst ett språk och samtliga utom Katrineholm och Trosa, har under samma period tvingats ställa in undervisning på grund av lärarbrist.

Strängnäs är en av fyra Sörmländska kommuner som idag inte klarar kraven och har ingen modersmålsundervisning för sina samiska barn.

Vingåker och Eskilstuna saknar undervisning för barn med romani som modersmål, båda kommunerna hänvisar till lärarbrist.