sörmland

Varmt väder gynnar fästingar

Trots att vi bara har hunnit till slutet av februari än så kan fästingsäsongen snart sätta igång på grund av det varma vädret. Det kan bli ett år med mycket fästingar, det säger Carl Påhlson, professor på institutionen för biologi och kemi-teknik vid Mälardalens högskola.

– Det varma vädret gynnar ju inte bara fästingarna utan även de värddjur som fästingarna lever på, säger Carl Påhlson som är professor på institutionen för biologi och kemi-teknik vid Mälardalens högskola.

Antalet fall av virusinfektionen TBE, som sprids genom fästingar, slog rekord förra året. I Sverige konstaterades 189 fall, 25 fler än 2006.

Flera av de insjuknade vårdades på sjukhus och en person tros ha dött av infektionen. I några fall insjuknade dessutom personer trots att de var vaccinerade.

Sörmland tillsammans med Stockholm och Uppsala är de län där TBE-viruset är vanligast och liksom tidigare smittas de allra flesta i Stockholms, Södermanlands och Upplands kusttrakter, både vid Östersjökusten och kring de östra delarna av Mälaren.

Trots obehaget med fästingar så är vi ändå ganska förskonade här i Sverige enligt Carl Påhlson, men fortsäter klimatutvecklingen så att det blir varmare och varmare, då kan det blir ännu värre.

– Det som är oroväckande med det allt varmare vädret är att vi kan få hit andra sorters fästingar som för med sig andra sjukdomar till exempel Medelhavsfeber säger Påhlson.

Fredrik Lorenzoni
fredrik.lorenzoni@sr.se