Sörmland

Lång väntan på tandställning

Sörmländska barn och tonåringar som bedöms behöva tandställning kan få vänta i flera år på att få hjälp genom folktandvården.
– Ja, det känns tråkigt att man får vänta så länge, jag vill ha raka och fina tänder så snart som möjligt, säger 13-åriga Lina Aronsson, som fått vänta snart två år på sin tandställning.

Köerna för att få tandställning är idag långa och har man inte ett, som tandläkaren bedömer, akut behov, så kan man alltså få vänta flera år på att få träffa en specialist.

– Om det är ett mindre allvarligt fel, men ändå tillräckligt stort för att man ska få avgiftsfribehandling kan man få vänta upp till ett par år. Ibland ännu längre, säger Margaretha Sörensen, som är klinikchef på tandregleringen i Katrineholm och Eskilstuna.

Anledningen till köerna är enligt Margaretha Sörensen att det är brist på tandreglerare idag.

Folktandvården i Sörmland har idag tandregleringsspecialister i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna.

Men fler tandregleringsspecialister behövs och därför utbildar nu den Sörmländska folktandvården ett par av sina tandläkare till just specialisttandläkare.

Tandregleringsspeciallisten Kjell Larsson i Katrineholm säger att han tar emot 20-25 patienter med tandställning eller som ska få det, varje dag.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se