sörmland

Vårdnadsbidraget snart här

Folkhälsoministern och kristdemokraten Maria Larsson är nöjd med det nya vårdnadsbidraget som införs den första juli, även om det nästan bara blir kvinnor som söker bidraget. Risken att förslaget skulle bli en kvinnofälla, oroar inte Maria Larsson.

Som vi rapporterat tidigare så är de borgerligt styrda kommunerna i Sörmland, positiva till vårdnadsbidraget medan de socialdemokratiskt styrda är negativa.

– Föräldrar i socialdemokratiska kommuner kommer ju att protestera när de inte kan få vårdnadsbidrag när de i grannkommunen kan det, säger Maria Larsson och tror att även socialdemokratiskt ledda kommuner kommer att haka på reformen.

Inom den närmaste månaden kommer det konkreta förslaget men redan nu kan kommunerna ta ställning till om de vill erbjuda sina invånare vårdnadsbidrag eller inte.

Det handlar om 3000 kronor i månaden till de som inte nyttjar kommunens barnomsorg.

Många kritiker menar att det här är en kvinnofälla, att det är de som stannar hemma med barnen. Maria Larsson vill inte svara på hur många män som ska söka bidraget för att hon ska vara nöjd med reformen.

--Det vore felaktigt av mig och bestämma över folk det måste varje familj avgöra hemma vid köksbordet, säger Larsson.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se