Eskilstuna utreder ungdomar utanför gymnasiet

De cirka 100 ungdomar hoppar varje år av gymnasiet i Eskilstuna, riskerar att hamna mellan stolarna i kommunen. Eskilstuna kommun startade därför i januari en utredning för att ta reda på vart ungdomarna som inte går på gymnasiet hamnar.
-Om man inte går i skola, om man inte får jobb, då får man inte nån ekonomi, och då är ju naturligvis risken stor att man skaffar sig pengar på olagaligt sätt, säger Kristina Eriksson, ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Eskilstuna. Det är en av anledningarna till att vi måste se på vad vi kan göra. 94 elever, eller drygt tre procent av alla gymnasieelever i Eskilstuna, hoppade av gymnasiet förra läsåret.Ytterligare 46 hoppade av i höstas, och än så länge vet kommunen inte om de jobbar, finns hos socialtjänsten eller i nån annan verksamhet. I augusti förra året beslutade Eskilstuna kommun att kartlägga vart de ungdomar som aldrig börjar eller hoppar av gymnasiet egentligen hamnar. En liknande utredning har nyligen tillsatts av regeringen. Anledningen är att de här ungdomarna är en extra utsatt grupp, säger Johanna Nilsson, som utreder det här på arbetsmarknadsförvaltningen i Eskilstuna. -För det första har de säkert haft det jobbigt i skolan eftersom de väljer att hoppa av gymnasiestudierna. Sen är de ju ekonomiskt väldigt utsatta, för om man hoppar av innan man är arton, så har man ju inte rätt till försörjningsstöd till exempel. Så det är lätt att man hamnar mellan stolarna, när det gäller olika regler, och ekonomiskt. På så sätt är man en utsatt grupp. Det finns en risk att de här ungdomarna hamnar utanför samhället i svartjobb eller kriminalitet, säger utredaren Johanna Nilsson. Hon hoppas att Eskilstuna kommun, genom att man gör utredningen, i framtiden kan komma att ge en bättre hjälp till ungdomarna än vad man gör idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".