Kris på Breviksgymnasiet i Oxelösund

Politikerna i Oxelösund kräver nu att kostnaderna för det krisdrabbade Breviksgymnasiet minskas kraftigt. Två tredjedelar av niondeklassarna i Oxelösund har valt andra gymnaseiskolor i sina preliminära förstahandsval. De eleverna vill kommunen nu till varje pris vill ha tillbaka, alternativet är stora nedskärningar på skolan.
Allt fler elever från Oxelösund söker sig antingen till Nyköping eller till den lokala privata gymnasieskolan. Bara en tredjedel av kommunens niondeklassare har i år valt Breviksgymnasiet som första alternativ i det preliminära gymnasievalet. Vissa av programmen där har inte fått en enda förstahandssökande. Efter en serie krismöten har politikerna nu givit skolchef Mats Andmarken i uppdrag att snarast få ned kostanderna per elev till samma nivå som i motsvarande kommuner. Med stor sannolikhet kommer detta att innebära att skolan tvingas minska antalet anställda och väga alla utgifter på guldvåg. Men i diskussionen finns också ett par morötter med, dels att erbjuda alla elever som väljer Breviksgymnasiet gratis körkortsutbildning, och dels gratis busskort så att dom på fritiden kan åka in till Nyköping. De niondeklassare vi talat med tror att det här skulle locka fler att stanna kvar i Oxelösund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".