Tre döms för att ha dumpat byggavfall i Kjula

Tre personer i det stora miljömålet i Eskilstuna dömdes av tingsrätten på måndagen för miljöbrott. Två höga chefer frias.
Åklagaren hade åtalat alla fem för grovt miljöbrott, men tre dömdes på måndagen för miljöbrott. Två chefer i renhållningsföretaget, dåvarande Sellbergs, frias. Driftsledaren i Sellbergs och två personer i ansvarig ställning i företaget AGE-metall i Eskilstuna döms till dagsböter - en får 80 dagsböter och två andra 100. Driftsledaren i Sellbergs döms också till villkorlig dom. Böter De döms för att ha tillsammans ha sett till att en stor mängd miljöfarligt byggavfall och gjutsand utan tillstånd dumpades i en grustäkt i Kjula utanför Eskilstuna under flera år på 90-talet. Sellbergs slipper betala företagsbotr, men AGE-metall ska betala 50 000 kronor i företagsbot. Vid rättegången påstod Sellbergs driftsledare, som också äger grusgropen, att han fått muntligt tillstånd av Länsstyrelsen att få fylla igen gropen, men tingsrätten anser att det inte finns något stöd för att fylla igen grusgropen annat än med utfyllnadsmassor eller efterbehandlingsmassor. I det aktuella fallet var det mer än så och dessutom, enligt tingsrätten, olagligt. Ingen vinning Åklagaren hävdade vid rättegången att transporterna genomfördes för att de inblandade skulle slippa betala avgifterna på den kommuala soptippen, men enligt tingsrätten har inte åklagaren kunnat bevisa att Sellbergs haft någon vinning på transporterna eller att de två cheferna, som frias, samarbetat med driftsledaren i företaget om att dumpa avfall. Det är heller inget som tyder på att cheferna hade någon anledning att misstänka att det dumpades miljöfarligt avfall i grusgropen. Påverkan på grundvattnet Men tingsgrätten anser att de tre, som döms, i samförstånd sett till att miljöfarlig gjutsand dumpats i grusgropen trots att det borde ha dumpats på den kommunala soptippen. Det är också klarlagt, menar tingsrätten, att grundvattnet i området har visat på högre halter av bland annat arsenik och tungmetaller än normalt för Mälardalen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".