sörmland

Landstingsekonomi i kris

Landstinget i Sörmland har problem med sin ekonomi, underskottet för det här året pekar på över 200 miljoner kronor.

Vissa verksamheter kan komma att tas bort helt, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Marie-Louise Forslund Mustaniemi.

– Det är minst sagt krisartat säger Åsa Kullgren, socialdemokrat och oppositionsråd i landstinget och säger att underskottet kan bli så stort som 275 miljoner kronor.

Underskottet är lite olika stort beroende på vem som räknar på det. Marie-Louise Forslund Mustaniemi från Kristdemokraterna som tillhör majoriteten i landstinget tror det kan hamna vid 200 miljoner kronor och hon är djupt bekymrad över läget.

En utomstående konslut ska nu se över vad som göras för att spara pengar men exakt vad, det vill Forslund Mustaniemu inte svara på idag.

– Vi måste effektivisera verksamheterna men det är klart att det kommer ju att märkas, säger Forslund Mustaniem.

Lennart Clarstedt är vänsterpartist och hans råd till majoriteten är att höja landstingsskatten med 50 öre. Men Åsa Kullgren från Socialdemokraterna hon vill inte idag förslå någon skattehöjning.

– Det är för tidigt att föreslå at höja skatten nu, först måste vi titta över strukturen och se över pengaströmmarna menar Kullgren.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".