Nytt förslag om häkte i Eskilstuna

Frågan om ett häkte i Eskilstuna har diskuterats i flera år, utan att något hänt. Men nu kommer ett nytt förslag från kriminalvårdschefen i Eskilstuna, Henrik Svärd, som anser att man bör bygga ett häkte i anslutning till Hällbyanstalten.
I det förslag som Henrik Svärd för en tid sedan lämnade till kriminalvårdsstyrelsen skissar han på en fördubbling av Hällbyanstalten, som idag har runt 100 platser. Ungefär hälften av nytillskottet vill han ha som häktesplatser. Och behovet av just ett lokalt häkte är stort. -Vi skulle nog utifrån hur brottsligheten är i Eskilstuna kunna fylla ett normalstort häkte, säger Henrik Svärd. För polisen i Eskilstuna skulle ett häkte på Hällbyanstalten också betyda stora besparingar. På ett år räknar man med att det går åt 2800 timmar på mer eller mindre ondödiga transporter till häkten på andra håll. Polisens bilar nöter 7200 extramil som en följd av att Eskilstuna saknar häkte. Inte oväntat ställer sig polis och åklagare bakom förslaget. Men på kriminalvårdsstyrelsen tycker man att förslaget är för tidigt väckt. Där avvaktar man regeringens beslut i frågan om ett nytt fängelse i Västerås. -Blir det ett ja till Västeråsfängelset någon gång i vår, så är utsikterna för ett häkte i Eskilstuna osäkrare, säger Henrik Svärd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".