Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

"Slopad sjukersättning ökar socialbidragskostnader"

Det kan kosta kommunerna mycket pengar om regeringen väljer att helt slopa delar i sjukföräkringsystemet. Det slår flera tunga remissinstanser fast i sina yttranden till regeringen. Den tidsbegränsade sjukersättningen kan komma att försvinna från första juli i år, Sveriges Kommuner och Landsting tror att det innebär att fler blir beroende av kommunernas försörjningsstöd, enligt förbundssekreterare Leif Klingensjö.

– Vi är oroliga för att kostnaderna för ekonomiskt bistånd ska öka. Det säger man i utredningen också. De kan bli ganska stora.

3200 sörmlänningar har tidsbegränsad sjukersättning. Som man kan få om man är sjukskriven i mer än ett år. Nu kan reglerna komma att ändras, vilket medför att den här ersättningen helt försvinner från halvårsskiftet. Detta som ett led i regeringens arbetslinje att så många som möjligt av de långstidssjuka ska ut i arbete igen.

Men inte bara SKL utan även andra remissinstanser, som Försäkringskassan, befarar att långt ifrån alla i gruppen klarar att jobba. Regeringen får också kritik för att förändringarna sker för snabbt och att konsekvenserna av de nya reglerna är för dåligt genomlysta.

I Eskilstuna kommun förbereder man sig nu för fler mottagare av försörjningsstöd. 

– Det är något som vi måste ha i tankarna inför att det börjar gälla. Vi måste se var vi lägger resurserna. Man bli inte friskare av att sjukskrivningsperioden kortas. Det som krävs är snarare bättre rehabiliterande insatser, säger socialdemokraten Sarita Hotti, ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden i Eskilstuna.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".