Eskilstuna

Apors naturliga instinkter bevaras

Parken Zoo i Eskilstuna startar under våren ett forskningsprojekt, som kan bli vägledande för världens djurparker. Parken har tagit emot 13 dödskalleapor – ”Pippi-Långstrumpapor” - och ska undersöka hur djurens naturliga instinkter bättre kan bevaras för att öka deras chanserna att överleva när de släpps ut i det fria.

Idag dör majoriteten av exotiska djur som sätts ut i det vilda och det här vill man nu ändra på. Jenny Håkansson har forskat på hur djur i fångenskap ändrar sina naturliga beteenden och kommit fram till att det sker över endast några få generationer. 

--Grundtanken är att djuren måste få en möjlighet att utvecklas på et naturligt sätt. Det kan till exempel vara att mammorna får en möjlighet att uppfostra sina egna ungar. Ifall ungarna blir uppfostrade av människor får de inte möjlighet att utvecklas naturligt och kan förmodligen inte klara sig i det vilda. Det säger Jenny Håkansson på Parken Zoo.

För att låta djuren bevara sina instinkter kommer man till viss del låta naturen ha sin gång, den starke överlever och den svage gör det inte. De ungar som inte klarar sig kommer att dö, istället för att uppfostras av människor. Allt för att djuren på sikt ska kunna klara sig i det fria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".